Hatha & Nidra yoga

Η Ηatha Υoga επικεντρώνεται κυρίως σε 2 από τα 8 μονοπάτια, την αναπνοή και τη στάση του σώματος. Η Σανσκριτική λέξη «Ha» σημαίνει ήλιος και «Tha» σημαίνει σελήνη ˙ κατά συνέπεια η Ηatha Υoga είναι κυριολεκτικά η Υoga του ήλιου και της σελήνης, δηλαδή προσπαθεί να φέρει σε ισορροπία αντίρροπες δυνάμεις και αντίθετα κομμάτια του σώματος, το μπροστινό με το πίσω, το δεξί με το αριστερό, το πάνω με το κάτω. Η Hatha yoga είναι η πιο δημοφιλής μορφή Yoga στο δυτικό κόσμο. Είναι το παρακλάδι της Υoga που επικεντρώνεται στη σωματική υγεία και την πνευματική ευεξία. Η Ηatha Υoga χρησιμοποιεί σωματικές στάσεις (asanas), τεχνικές αναπνοής (pranayama) και διαλογισμό (dyana) με στόχο να «δημιουργήσει» ένα υγιές σώμα και ένα «καθαρό» και ήρεμο μυαλό. Υπάρχουν περίπου 200 στάσεις στη Ηatha Υoga, με εκατοντάδες εναλλακτικές, οι οποίες στόχο έχουν να κάνουν τη σπονδυλική στήλη πιο εύπλαστη και να προωθήσουν τη σωστή κυκλοφορία του αίματος σε εσωτερικά όργανα, αδένες και ιστούς. Επιπλέον, η Ηatha Υoga αναπτύσσει την ελαστικότητα, την ισορροπία και τη δύναμη του σώματος. Ένα μάθημα Ηatha Υoga αποτελείται από μια σειρά σωματικών στάσεων και ασκήσεων αναπνοής. Τα μαθήματα μπορούν να διαρκέσουν από 20 λεπτά μέχρι και 2 ώρες, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες των συμμετεχόντων. Η Yoga θα πρέπει πάντα να προσαρμόζεται στην ιδιαίτερη κατάσταση υγείας του καθενός: ένα πιο σύντομο και πιο χαλαρό μάθημα ενδείκνυται όταν ο μαθητής είναι κουρασμένος. Η Υoga ιδανικά θα πρέπει να εξασκείται την ίδια ώρα κάθε μέρα για να προωθείται η πειθαρχία της εξάσκησης. Υoga μπορούμε να κάνουμε κάθε ώρα της ημέρας: κάποιοι προτιμούν να την εξασκούν το πρωί σαν ξύπνημα ενώ άλλοι προτιμούν τις βραδινές ώρες για χαλάρωση και «αποσυμπίεση» στο τέλος της ημέρας.

 

Το μόνο που χρειάζεται κάποιος για να κάνει Ηatha Υoga είναι ένα επίπεδο πάτωμα και αρκετός χώρος για να μπορεί να τεντωθεί. Καλό είναι ο χώρος να είναι ευάερος για να διευκολύνονται οι ασκήσεις αναπνοής. Τα στρώματα βοηθούν στη μείωση της πιθανότητας να γλιστρήσει κάποιος κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Τα ρούχα πρέπει να είναι χαλαρά και άνετα. Η Υoga πρέπει να εξασκείται ιδανικά με άδειο στομάχι: ένας γενικός κανόνας είναι να περιμένετε 3 ώρες μετά από ένα γεύμα πριν ξεκινήσετε την εξάσκησή σας. Η Υoga είναι μια μορφή άσκησης που μπορεί να γίνεται οπουδήποτε και δεν χρειάζεται κάποιον ειδικό εξοπλισμό. Η Υoga χρησιμοποιεί μόνο την βαρύτητα και το ίδιο μας το σώμα ως αντίσταση, κατά συνέπεια είναι μια δραστηριότητα χαμηλή σε κραδασμούς και εντάσεις, ιδανική για όσους δεν ανταποκρίνονται καλά σε άλλες μορφές γυμναστικής ή άσκησης. Το πνευματικό κομμάτι της Υoga μπορεί να είναι πιο ελκυστικό σε όσους έχουν την τάση να βαριούνται εύκολα την γυμναστική. Με την ίδια λογική, η Υoga μπορεί να είναι ένα καλό εργαλείο διαχείρισης του άγχους για όσους προτιμούν την κίνηση σε αντίθεση με τον καθιστικό διαλογισμό.

 

Προφυλάξεις: Όπως ισχύει για κάθε μορφή άσκησης, όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη Υoga θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους όποια προσωπικά θέματα υγείας έχουν και ενδεχομένως να συμβουλευθούν το γιατρό τους προτού ξεκινήσουν. Όσοι έχουν ιδιαίτερες παθήσεις, τραυματισμούς ή προβλήματα με τη σπονδυλική τους στήλη θα πρέπει να αναζητήσουν ένα δάσκαλο με σχετική προϋπηρεσία και εξειδικευμένες γνώσεις πριν να ξεκινήσουν να ασχολούνται. Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά μετά τον τρίτο μήνα κύησης, θα πρέπει να εξασκούν συγκεκριμένες ασκήσεις και μόνο υπό την επίβλεψη ενός έμπειρου δασκάλου. Κάποιες asanas μπορεί να είναι πολύ δύσκολες και ενδεχομένως να εμπεριέχουν τον κίνδυνο τραυματισμού για τους αρχάριους. Κατά συνέπεια, οι συμβουλές και οδηγίες του δασκάλου πρέπει να ακολουθούνται πάντα και ειδικά στην προετοιμασία για πιο προχωρημένες στάσεις. Συγκεκριμένες στάσεις δεν θα πρέπει να εκτελούνται από όσους έχουν πυρετό ή κατά τη διάρκεια της περιόδου.

 

Παρενέργειες: Όσοι ξεκινούν Ηatha Υoga συχνά αναφέρουν κούραση και σωματικό πόνο σε ολόκληρο το σώμα καθώς η Υoga τεντώνει και ασκεί μυϊκές ομάδες και τένοντες που συχνά παραμελούνται από τις κλασικές μορφές γυμναστικής. Κάποιες από τις τεχνικές αναπνοής και διαλογισμού ίσως είναι δύσκολες στην αρχή και μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδα κατά τη διάρκειά τους και ενδείκνυται να εκτελούνται υπό την καθοδήγηση ενός δασκάλου.

Yoga Nidra ονομάζεται η συστημική μέθοδος που αποσκοπεί στη βαθιά χαλάρωση του ανθρώπινου οργανισμού διατηρώντας ταυτόχρονα την επίγνωσή του. Για το λόγο αυτό, ετυμολογικά Yoga (ένωση-επίγνωση) Nidra (ύπνος) σημαίνει “συνειδητός ύπνος”. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης τεχνικής, το σώμα οδηγείται σε μια κατάσταση μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης, στην οποία μας δίνεται η δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με την υποσυνείδητη και ασυνείδητη πλευρά του νου, ώστε να επιτραπεί μια ελεγχόμενη εκτόνωση και αποδέσμευση των περιεχομένων που εκείνα φέρουν.

 

Αναλυτικότερα, μέσω της Yoga Nidra γίνεται διαχείριση της έντασης που είναι συσσωρευμένη στο σώμα και αφορά όλες τις λειτουργίες του, το νου και τις καταγραφές που συσσωρεύονται καθημερινά, ενώ σε συναισθηματικό επίπεδο, της έντασης που προκαλούν τα καταπιεσμένα συναισθήματα και το άγχος. Επί της ουσίας, η μέθοδος αυτή μας εισάγει στην αποδέσμευση του νου από τα αντικείμενα των αισθήσεων, που είναι και το πρώτο βήμα για την εξάσκηση του διαλογισμού, καθώς ο ασκούμενος βρίσκεται ξαπλωμένος σε βαθιά χαλάρωση προσπαθώντας να διατηρήσει αυξημένη την αντιληπτική του ικανότητα.

Subscibe here for our newsletter!

Thanks for your subscription!