Έγραψαν για μας

Η γλυκιά σπιτική συνταγή του Spiti Yoga μας καλεί να τη δοκιμάσουμε… σαν τιραμισού!

Παρασκευή, Ιανουάριος 29th, 2021

«Σε κάποιον που δεν έχει δοκιμάσει γιόγκα, θα συστήναμε ό,τι ακριβώς συστήνουμε και σε κάποιον που δεν έχει δοκιμάσει τιραμισού: δεν αρέσει σε όλους, δεν το χωνεύουν όλοι, αλλά η δοκιμή αξίζει πάντα τον κόπο. Σίγουρα προτείνουμε πάντα να βρει ο καθένας κάτι για να ασκεί το σώμα και το νου, και ώσπου να το βρει να μην πάψει να δοκιμάζει» μας λένε ο Γιώργος Ανδρουλάκης και η Γωγώ Δαβανέλου, οι άνθρωποι πίσω από το Spiti Yoga, τον πλέον σπιτικό και χειροποίητο χώρο γιόγκα, πιλάτες και διαφόρων άλλων πρακτικών, θεραπειών και σεμιναρίων στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Και ως λάτρεις του τιραμισού, έχουμε να πούμε ότι το συγκεκριμένο σίγουρα δεν το έχετε ξαναφάει.

Δεν θα σας περιγράψουμε την πρακτική της γιόγκα, το αφήνουμε στον καθένα να βρει τη δική του («Δεν θέλω να το μάθω, θέλω να το φάω» που θα λεγε και ο Κωνσταντίνου!), ως προς όλες εκείνες τις λεπτομέρειες όμως που σε συνδέουν, πέρα από την ίδια την πρακτική, με μια δασκάλα ή με μια κοινότητα ανθρώπων, η σχολή του Spiti Yoga είναι ξεχωριστή. Δεν θα βρεις κουδούνι για να χτυπήσεις στην πόρτα του λοφτ στον 5ο όροφο της Λεωχάρους, απλά θα ανοίξεις και θα βρεθείς στο σαλόνι του Γιώργου και της παρέας του Spiti Yoga. Αντί για βωμό του Βούδα θα βρεις το αγαπημένο τρενάκι και το μομπίλ του Γιώργου, αντί για πράσινο τσάι μετά την πρακτική η παράδοση έχει καφέ και τσουρέκι (εντάξει, έχει και τσάι, άμα θέλετε), οι σαμάνικες τελετουργίες και τα σεμινάρια τέχνης συνυπάρχουν με το ψήσιμο μελομακάρονων στολίζοντας όλοι μαζί δέντρο (φέτος η τελετουργία έγινε μέσω zoom με την κυρία Tίτσα να δίνει οδηγίες για το φούρνισμα μέσω Θεσσαλονίκης και τη Γωγώ να μην παραλείπει το πατροπαράδοτο – λέμε τώρα – παραμύθι), οι κουβέρτες είναι πλεκτές και πολύχρωμες θυμίζοντας γιαγιάδες και παιδικά χρόνια, τα δίδακτρα μπαίνουν σε φακελάκια και σφραγίζονται με αυτοκόλλητα Μίκι Μάους, στην παραδοσιακή σαβάσανα (χαλάρωση) στο τέλος της πρακτικής μπορεί να σου διαβάσουν από Ζυράννα Ζατέλη μέχρι την Προς Κορινθίους επιστολή της αγάπης.

Κι όλα αυτά δεν μοιάζουν καθόλου δήθεν αλλά πηγάζουν από την αγάπη και τον αυθορμητισμό, με την οποία ο Γιώργος και η Γωγώ μοιράζονται τις γνώσεις και την ενέργειά τους σε έναν χώρο που κάνει με τον τρόπο του και στον βαθμό που του αναλογεί μερικά από τα πιο επιτακτικά αιτήματα της εποχής, την συμπεριληψιμότητα, το σεβασμό στη διαφορετικότητα, το κουήρεμα των πατροπαράδοτων ιεραρχιών και κανόνων, καθημερινή πράξη χωρίς τυμπανοκρουσίες. Αυτή την εποχή τους βρίσκουμε στα σπίτια τους, να συνεχίζουν με τον δικό τους χαρακτηριστικό τρόπο τα μαθήματα μέσω zoom έχοντας προσθέσει και ένα speakeasy club για δωρεάν διαλογισμό στην εποχή της απαγόρευσης.

Γίνεται yoga και γυμναστική μέσω zoom;
Εδώ γίνεται sex και ξενάγηση μουσείων μέσω zoom, δεν θα γίνεται αυτό; Προφανώς όπως με όλα στη ζωή τίποτα δεν είναι το ίδιο με το δια ζώσης, αλλά γίνεται και μάλιστα ιδιαιτέρως καλά. Κι εμείς είχαμε πολλά ερωτηματικά και αμφιβολίες όταν το ξεκινήσαμε πέρυσι πειραματικά, αλλά τελικά εκπλαγήκαμε ευχάριστα με το αποτέλεσμα. Φυσικά, κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις: χάνεις την σωματική επαφή και την ενέργεια που δημιουργείται από την συνύπαρξη με άλλους, αλλά κερδίζεις την «απόφαση της τελευταίας στιγμής να μπεις στο μάθημα», την άνεση του προσωπικού χώρου, τον χρόνο.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η γιόγκα και τα υπόλοιπα την εποχή του lockdown;
Ένα σώμα που γυμνάζεται και έχει καλή υγεία συνεπάγεται και έναν νου σε καλή κατάσταση και έναν συναισθηματικό κόσμο αρμονικό. Οπότε, και μόνο έτσι να το δούμε, η γιόγκα και κάθε είδους σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει. Ένα παραπάνω τώρα που είμαστε όλοι απομονωμένοι και συρρικνωνόμαστε από την έλλειψη ερεθισμάτων, κινητικότητας, επαφής. Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε και το φιλοσοφικό κομμάτι, αλλά δεν το συνηθίζουμε (εμείς ως στούντιο) με αυτόν τον τρόπο, οπότε θα μείνουμε ξανά στο πιο βασικό. Ο τρόπος που είναι χτισμένο το ασκησιολόγιο και το σύστημα της γιόγκα είναι πολύ σοφός και αφορά και το μυοσκελετικό σύστημα, προφανώς, αλλά και τα εσωτερικά όργανα, τους αδένες, τους ιστούς, κλπ. Πρόκειται για μια σφαιρική προσέγγιση που εμπερικλείει σώμα, νου και ψυχή.

Τι συστήνετε σε όποιον δεν έχει δοκιμάσει;
Σε κάποιον που δεν έχει δοκιμάσει, θα συστήναμε ό,τι ακριβώς συστήνουμε και σε κάποιον που δεν έχει δοκιμάσει τιραμισού: δεν αρέσει σε όλους, δεν το χωνεύουν όλοι, αλλά η δοκιμή αξίζει πάντα τον κόπο. Σίγουρα προτείνουμε πάντα να βρει ο καθένας κάτι για να ασκεί το σώμα και το νου, και ώσπου να το βρει να μην πάψει να δοκιμάζει. Αν τώρα η ερώτηση είναι ποιο μάθημα θα προτείναμε σε έναν αρχάριο, το Spiti δεν προσεγγίζει τα μαθήματα και δεν διαχωρίζει τους μαθητές με αυτό τον τρόπο. Δηλαδή, μπορεί ένας αρχάριος να αγαπά τα δυναμικά (και στη θεωρία πιο δύσκολα) μαθήματα και ένας προχωρημένος να προτιμά τα πιο ήπια (και θεωρητικά ευκολότερα). Για το λόγο αυτό, εκτός από το να προσφέρουμε δοκιμαστικά μαθήματα, η κύρια ερώτησή μας σε έναν αρχάριο είναι: Τι σου αρέσει και τι ψάχνεις;

Εσείς πώς κολλήσατε με τη γιόγκα και τι άλλο προσθέσατε στη συνταγή στην πορεία;
Όπως όλοι, κάπου το ακούσαμε, κάποιος μας το πρότεινε, κάποτε το δοκιμάσαμε και μας άρεσε. Το αποτέλεσμα ήταν ανώτερο της προσδοκίας και έτσι κολλήσαμε. Στην πορεία προστέθηκε η δουλειά με τον εαυτό μας, η προσωπικότητα, τα «θέλω» και τα «δεν μπορώ» μας, η ανάγκη να προσαρμοστούμε εμείς στην πρακτική της γιόγκα και εκείνη σε εμάς. Και συνεχίζουμε!

Ποια είναι η σχολή Spiti Yoga;
Είναι το μέρος στο οποίο βάλαμε όλες τις σπουδές και τις γνώσεις μας, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές μας, όσα μας αρέσουν και όλα όσα επιθυμούσαμε να κάνουμε με τον δικό μας τρόπο. Ο βασικός στόχος ξεκινώντας ήταν η δημιουργία ενός μέρους όπου κανείς αισθάνεται ασφαλής και ευπρόσδεκτος με όλα του τα κομμάτια, τα δύσκολα και τα εύκολα, για να μπορεί να εργαστεί με τον εαυτό του.

Πώς χωράνε η Ion αμυγδάλου, ο καφές με τσουρέκι στον καναπέ και ο στολισμός με μελομακάρονα σε ένα studio yoga;
Όπως χώρεσε η τηλεόραση, το κρεβάτι, η κουνιστή πολυθρόνα, οι πλεκτές κουβέρτες και η γυάλινη τραπεζαρία! Αλλά και οι βραδιές με ταινίες, τα πάρτι στην ταράτσα, τα τριήμερα κάμπινγκ και το πλέξιμο! Έχουμε έναν πολύ προσωπικό και ιδιαίτερο τρόπο να προσεγγίζουμε και να κάνουμε τα πράγματα, με βασική αρχή ότι τίποτα δεν είναι μονόδρομος και ότι δεν υπάρχει μόνο ένας σωστός τρόπος. Άλλωστε, όπως σε κάθε «σωστό» και ζεστό σπίτι, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα γλυκά, οι καφέδες, οι κουβέντες και τα Χριστούγεννα!

Τελικά τι είναι αυτό που κάνει το spiti yoga ξεχωριστό;
Ότι κατάφερε το όνομά του να είναι πραγματικά αντιπροσωπευτικό αυτού που είναι: ένα σπίτι. Αυτό εμπερικλείει ζεστασιά και ασφάλεια και φροντίδα και αποδοχή. Ταυτόχρονα αποτελεί και ένα μέρος που αντέχει να μην είσαι καλά, να ξεσπάσεις, να τσακωθείς, να χωρίσεις και να τα ξαναφτιάξεις. Να μάθεις και να εξελιχθείς. Και πολύ συχνά να φύγεις και να μπορέσεις να ζήσεις μακριά του. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, φυσικά, το Spiti έχει στο επίκεντρο τη yoga ως πρακτική σωματική και ψυχονοητική, και προσφέρει και άλλου είδους μαθήματα όπως pilates mat και θεραπευτικό pilates, barre à terre, εκπαιδεύσεις και σεμινάρια thai massage, μια γκάμα ατομικών θεραπειών, και τόσα άλλα διαφορετικά μέσα στα χρόνια.
Πρόσφατα δημιουργήσαμε το The Speakeasy Meditation Club (Ο Διαλογισμός στην εποχή της απαγόρευσης). Πρόκειται για μια ομάδα Διαλογισμού και Χαλαρωτικών και Θεραπευτικών τεχνικών, ανοιχτή και δωρεάν για το διάστημα του lockdown. Οι τεχνικές περιλαμβάνουν Σαμάνικα ταξίδια, διαλογισμούς της γιόγκα, διάφορες τεχνικές Breathwork και ύπνωσης. Το Spiti yoga για μας είναι στην πραγματικότητα η οικογένεια που έχουμε φτιάξει. Είναι ο χώρος που συναντιόμαστε, μοιραζόμαστε, γλυκαινόμαστε και δυναμώνουμε.

 

[ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ]

Subscibe here for our newsletter!

Thanks for your subscription!