Μελλοντικά

Το Thai Massage ως θεραπευτική τεχνική έχει τις ρίζες του στην Ινδία και εδώ και 2.500 χρόνια αποδεικνύει τις θεραπευτικές του ιδιότητες είτε με τον παραδοσιακό τρόπο είτε συνδυαστικά με σύγχρονες δυτικές τεχνικές. Το Τhai Massage δίνεται σε στρώμα στο πάτωμα, με πλήρη ένδυση, επιτρέποντας έτσι τη σύνδεσή μας με τη γη. Βασίζεται σε ήπιες πιέσεις και διατάσεις, χαλαρωτικές ρυθμικές κινήσεις και σπειροειδείς θέσεις που βοηθούν την ορθοσωμία και την συνολική κίνηση των ιστών.

 

Στην εκπαίδευση γίνεται εισαγωγή σε τρία παρακλάδια του παραδοσιακού Thai Massage μέσα από μια δομή βασισμένη στο παιχνίδι και την περιέργεια για την κίνηση. Διδάσκονται βασικά εργαλεία του Τhai Υoga massage, Thai Oil massage, Οsteo-Τhai, καθώς και οι ενεργειακές γραμμές Sen που διατρέχουν το σώμα και είναι υπεύθυνες για τη σωστή ροή της ενέργειας. Επίσης, διδάσκεται βασική ανατομία, πληροφορίες για τη Fascia, ασκήσεις απελευθέρωσης της σπονδυλικής στήλης μέσω της αναπνοής, καθώς και η αναγκαιότητα να γίνεται η πρακτική συνειδητά. Η γνώση ανατομικών στοιχείων και βασικών παθολογιών εφοδιάζει τον θεραπευτή ώστε να μπορέσει να καλύψει στο μέγιστο βαθμό τις ανάγκες του δέκτη. Τέλος, διαφορετικές τεχνικές διαλογισμού, σωστής χρήσης του σώματος στη διάρκεια της θεραπείας καθώς και τρόποι βαθιάς συγκέντρωσης και σύνδεσης της αναπνοής με την κίνηση αποτελούν σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης.

 

Στα δύο πρώτα Σαββατοκύριακα (30 ώρες) δεν απαιτείται καμία γνώση σχετική με Thai ή άλλου είδους μασάζ. Θα εστιάσουμε στις βασικές θέσεις που δίνουμε μία θεραπεία, θα θέσουμε τις ανατομικές βάσεις για τα επόμενα Σαββατοκύριακα και θα μιλήσουμε για τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις των τεχνικών που θα καλύψουμε. Επίσης, θα εξασκήσουμε τις τεχνικές φτιάχνοντας μία θεραπεία με ροή ξεκινώντας από τα κάτω άκρα προς το κεφάλι, ακολουθώντας το παραδοσιακό πρότυπο και αφήνοντας χώρο σε διαφοροποιήσεις που γίνονται συνειδητά από τον θεραπευτή.

 

Στα δυο επόμενα Σαββατοκύριακα (30 ώρες) μπαίνουμε σε πιο εξελιγμένες τεχνικές Thai massage, σε πιο βαθιές θέσεις και δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην πρακτική του. Οι εκπαιδευόμενοι διδάσκονται στην πράξη δυναμικότερες διατάσεις και σηκώματα των σωμάτων που απαιτούν προσοχή και ακρίβεια. Στη διάρκεια του σεμιναρίου θα καλυφθούν όλες οι θέσεις του Thai Massage και τεχνικές για όλο το σώμα.

 

Στο τρίτο μέρος της εκπαίδευσης (15 ώρες) θα επικεντρωθούμε στο πώς προσεγγίζουμε διανοητικά και επεμβατικά την παθολογία των πιο συχνών περιστατικών που μπορεί να συναντήσουμε στην εξελικτική θεραπευτική πορεία μας. Θα εστιάσουμε στο πώς μπορούμε να βοηθήσουμε με ακρίβεια κάποιον που πάσχει από συγκεκριμένες παθήσεις. Επίσης, θα υπογραμμίσουμε το πότε, γιατί και πώς χρησιμοποιούμε τις τεχνικές που μάθαμε στα προηγούμενα στάδια. Αυτές θα εμπλουτιστούν με κάποιες νέες επικεντρωμένες τεχνικές ώστε οι μαθητές να λάβουν τα καταλληλότερα εργαλεία για την αντιμετώπιση των υποθέσεων. Τέλος, θα δούμε το πώς η κάθε πάθηση απ’ αυτές που θα εξετάσουμε διασυνδέεται με τις βαθύτερες στοιβάδες τις ανθρώπινης ύπαρξης: Πώς οι μυοσκελετικες δυσλειτουργίες επηρεάζουν διανοητικά και συναισθηματικά την ανθρώπινη ύπαρξη και πώς συμβαίνει το ίδιο με την αιθερική υπόσταση να επηρεάζει το μυοσκελετικό σύστημα. Οι περιπτώσεις που θα εξεταστούν θα εντοπιστούν στην περιοχή της Λεκάνης, στην Σπονδυλική στήλη (οσφυϊκή, θωρακική, αυχενική μοίρα), στην περιοχή του Ώμου.

 

Μετά την ολοκλήρωση και των τριών μερών του σεμιναρίου θα έρθει ένα τέταρτο και τελευταίο κομμάτι (15 ώρες) γεμάτο πρακτική. Ο καλύτερος τρόπος να αφομοιώσουμε όλα όσα μάθαμε είναι η επανάληψη. Ο κάθε άνθρωπος και εν δυνάμει θεραπευτής έχει έναν ξεχωριστό τρόπο που αντιλαμβάνεται και μαθαίνει τη νέα πληροφορία. Και καθώς η τέχνη αυτή χρειάζεται τις κιναισθητικές μας δυνατότητες, θεωρούμε ότι ο καλύτερος τρόπος να αποτυπωθούν τα όσα μάθουμε είναι να τα επαναλάβουμε όλοι μαζί. Στο τελευταίο αυτό Σαββατοκύριακο και οι τρεις εκπαιδευτές θα είναι παρόντες για να λύσουν απορίες, να ακούσουν τις εμπειρίες από τις πρακτικές των μαθητών, να παρακολουθήσουν και να υποστηρίξουν με όσους τρόπους μπορούν τις πρακτικές που θα γίνουν στο χώρο.

 

Ανάμεσα στο πρώτο, στο δεύτερο και στο τρίτο μέρος μεσολαβεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό πρακτικών. Αυτή η διαδικασία έχει στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη τριβή των μαθητών με το Thai Massage και την καλύτερη κατανόησή τους επί των τεχνικών. Για την παρακολούθηση του δεύτερου μέρους, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προηγούμενη παρακολούθηση του πρώτου μέρους, όπως και για την παρακολούθηση του τρίτου μέρους, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προηγούμενη παρακολούθηση του δεύτερου. Για την πιστοποίηση τόσο των 60 ωρών όσο και των 90 ωρών απαιτείται η ολοκλήρωση των πρακτικών που θα ζητηθούν, καθώς και η επάρκεια στην θεραπεία, η οποία θα δοθεί υπό την επίβλεψή μας μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου.

 

Η εκπαίδευση 90 ωρών Thai yoga massage πραγματοποιείται στο Spiti Yoga υπό την καθοδήγηση των Θάλειας Ραγκούση, Γιώργου Ανδρουλάκη και Βαγγέλη Βάρη. Οι προγραμματισμένες ημερομηνίες είναι οι εξής: Σαββατοκύριακα 5-6/11 & 19-20/11 (Μέρος Α), 14-15/1 & 28-29/1 (Μέρος Β), 4-5/3 (Μέρος Γ), 29-30/4 (Μέρος Δ). Κόστος συμμετοχής: 300 ευρώ για το Μέρος Α | 300 ευρώ για το Μέρος Β | 150 ευρώ για το Μέρος Γ | 150 ευρώ για το Μέρος Δ. Για όσους επιθυμούν να εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό πριν την έναρξη της εκπαίδευσης, το κόστος είναι 800 ευρώ (early bird price έως 5/10). Για κρατήσεις θέσεων και απορίες, μιλήστε μαζί μας!

Με λίγα λόγια: Μάθημα ταϊλανδέζικου μασάζ για «στραβάδια» / «άσχετους» / «πρωτάρηδες».

 

Με περισσότερα: Μια πρώτη μικρή εξερεύνηση στο πεδίο της θεραπείας μέσω (κυρίως) του σώματος, για την οποία κανείς δε χρειάζεται να έχει προηγούμενη εμπειρία, εξειδικευμένες γνώσεις και απαράμιλλο ταλέντο. Μπορεί απλά να μπει και να δοκιμάσει να προσφέρει και να δεχτεί φροντίδα με αυτόν τον τρόπο. Όπως σε ένα μάθημα yoga μπορεί να μπει κανείς χωρίς προηγούμενη εμπειρία και ο δάσκαλος εξηγεί δείχνει και διορθώνει, έτσι και σε αυτό το σεμινάριο.

 

Ξεκινάμε με λίγη hands-on θεωρία και βασικές αρχές ώστε να εξοικειωθούμε με την επαφή και την κίνηση του σώματός μας σε σχέση με το σώμα του άλλου, να ζεσταθούμε και να σπάσει ο πάγος. Μετά χωριζόμαστε στα τελικά ζευγάρια με τα οποία θα δουλέψουμε. Ο δάσκαλος στο κέντρο προσφέρει μια θεραπεία και δίνει οδηγίες και διορθώσεις ώστε ταυτόχρονα οι μαθητές να προσφέρουν αντίστοιχα θεραπεία στο ταίρι τους. Στη συνέχεια, τα ζευγάρια αλλάζουν ρόλους.

 

Το Thai massage είναι βαθιά θεραπευτικό και μπορεί να είναι πολύ απολαυστικό για τον δέκτη. Ωστόσο, εξίσου θεραπευτικό και απολαυστικό (αν και κουραστικό) είναι και για το άτομο που το προσφέρει.

 

* Το σεμινάριο Thai massage for dummies πραγματοποιείται στο Spiti Yoga υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Ανδρουλάκη. Τα επόμενα σεμινάρια είναι προγραμματισμένα για τα Σάββατα 22/10/22, 3/12/22, 11/2/23 & 8/4/23 στις 17.00-22.00 και το κόστος είναι 25 ευρώ/άτομο. Για κρατήσεις θέσεων και απορίες, μιλήστε μαζί μας!

Υπάρχει μια αίσθηση ιερότητας καθώς προσεγγίζουμε το σκοτάδι του χειμώνα. Ο Δεκέμβρης είναι ο μήνας όπου το σκοτάδι σιγά σιγά μεγαλώνει. Οι νύχτες του, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα, είναι οι μεγαλύτερες του χρόνου. Είναι η ώρα να βρεθούμε ξανά μαζί, σε κύκλο ιερό, να ζεστάνουμε ο ένας τον άλλο με τις προθέσεις και την αγάπη μας. Να μοιραστούμε αυτόν τον κοινό φόβο για το σκοτάδι και να τον κάνουμε προσάναμμα στο χορό της μύησης μας, από το σκοτάδι στο φως! Όπως λέει ο Carl Jung, «κάποιος δεν φωτίζεται καθώς φαντάζεται εικόνες φωτός, αλλά καθώς φέρνει συνειδητότητα, δηλαδή φως, στο σκοτάδι».

 

Αυτή τη Κυριακή θα μοιραστούμε την εμπειρία ενός όμορφου κύκλου, θα τραγουδήσουμε μαζί, θα απαγγείλουμε ποίηση, θα μοιραστούμε όμορφες προθέσεις για την καινούργια χρονιά που ξεκινά σύντομα, και θα κλείσουμε με ένα μάθημα Yin yoga με ζωντανή μουσική.

 

Τραγούδι: Μπέτυ Παπαδοπούλου | Κιθάρα και μπεντίρ: Νίκος Σουλιώτης| Τάμπλες και Μπανσούρι: Γιώργος Θεόδωρος Μητσικάρης

 

* Το σεμινάριο Yin Yoga Rituals θα πραγματοποιηθεί στο Spiti Yoga υπό την καθοδήγηση της Μπέττυς Παπαδοπούλου την Κυριακή 4/12/22, 18.00-20.30 και το κόστος είναι 25 Ευρώ ή 20 Ευρώ για τους μαθητές του στούντιο. Για κρατήσεις θέσεων και απορίες, μιλήστε μαζί μας!

Στη Yin yoga κρατάμε τις πόζες για χρόνο μεγαλύτερο από το συνηθισμένο με τη πρόθεση να ενδυναμώσουμε τις γιν ποιότητες στο φυσικό, νοητικό και συναισθηματικό μας σώμα. Ως αποτέλεσμα, η Yin είναι από τις πιο αποτελεσματικές πρακτικές όσον αφορά την ελαστικότητα/πλαστικότητα του σώματος και την υγεία των αρθρώσεων. Ταυτόχρονα, η πρακτική μετατρέπεται σε ένα ουσιαστικό εσωτερικό ταξίδι.

 

Πώς σχετίζεται η Yin με τη «ενέργεια»; Πώς μπορεί την ενδυναμώσει, να την κάνει πιο διακριτή; Πώς μπορεί να μας βοηθήσει να έρθουμε σε επαφή με την αληθινή μας φύση, ή αλλιώς «our original medicine»; Πώς μαθαίνουμε να ακούμε τις ιστορίες, τις δικές μας αλλά και της «φύσης»; Τι να κάνουμε με τις ιστορίες που δεν χρειαζόμαστε άλλο;

 

Σε αυτή την εκπαίδευση:
– Θα βιώσουμε και θα μοιραστούμε εμπειρίες και απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, και ταυτόχρονα θα βιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο η πρακτική Yin, με τις αρχαίες γιόγκικες ρίζες της, μπορεί να επηρεάσει το φυσικό, ενεργειακό και συναισθηματικό μας σώμα.

– Θα διερευνήσουμε τρόπους για να καθοδηγήσουμε μια πρακτική Yin/ τάξη, και να ενσωματώσουμε τις στάσεις και τη φιλοσοφία της Yin σε οποιαδήποτε άλλη πρακτική.

– Θα μάθουμε ποια είναι η φιλοσοφία πάνω στην οποία στηρίζεται το θεωρητικό και φιλοσοφικό υπόβαθρο της Yin, κάνοντας ένα ταξίδι από τα αρχαία χρόνια εως τη σύγχρονη κβαντική φυσική.

 Θα μάθουμε για τη Fascia / Συνδετικό Ιστό, καθώς και την Ανατομία & Yin yoga:  Κίνηση σώματος, μηχανισμός και περιορισμοί, ανατομία και κατανόηση του φυσικού μας μοτίβου (li).

 Θα γνωρίσουμε τους Μεσημβρινούς, τη Θεωρία των Πέντε στοιχείων και θα δούμε την εφαρμογή της σε μια πρακτική Yin yoga.

– Θα μάθουμε για τις διαφορές ανάμεσα στη Yin και την Restorative yoga και τρόπους (bolstering) ώστε να μετατρέπουμε το μάθημα μας σε Yin – Restorative όταν επιθυμούμε ή όταν χρειάζεται ή όταν κάποιος μαθητής υποφέρει από τραυματισμούς.

– Θα μάθουμε κάποια βασικά θεραπευτικά sequences τα οποία έχουν δημιουργηθεί σε συνεργασία με ειδικό φυσικοθεραπευτή, για άτομα με ανατομικές δυσκολίες ή/και τραυματισμούς.

– Θα μοιραστούμε πολλές πρακτικές και βιωματικές ασκήσεις. Πρακτικές αυτο-ανάπτυξης: Yin & Spiritual Medicine, εμπνευσμένες από την ψυχολογία, τη συμβουλευτική, το Chi Qong, τη yoga, διάφορες παραδόσεις και φιλοσοφίες, την πρωτόγονη έκφραση, την ποίηση, το τραγούδι και τον χορό, προκειμένου να διευρύνουμε την εμπειρία μας ως άνθρωποι, δάσκαλοι γιόγκα (όσοι έχουμε και αυτό το ρόλο) και να προσεγγίσουμε τη «φύση» μας και τη Ζωή με ανοιχτή και καθαρή καρδιά.

– Θα εξερευνήσουμε τις ποιότητες της ενσυναίσθησης, της αποδοχής και της αυθεντικότητας και θα βιώσουμε πώς μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους μαθητές μας και άλλους ανθρώπους και να δημιουργήσουν τη βάση για Μη Βίαιη Επικοινωνία.

– Θα μάθουμε πώς να δημιουργούμε έναν ασφαλή χώρο για εμάς και τους μαθητές μας. Σε έναν ασφαλή χώρο, ο ασκούμενος μπορεί να αφήσει βαθιά συναισθήματα και τραύματα να έρθουν στην επιφάνεια, και η πρακτική μπορεί να μεταμορφωθεί σε ουσιαστική θεραπεία. Αγγίζοντας βαθιά στρώματα συνδετικού ιστού στο φυσικό σώμα σε ένα χώρο που νιώθουμε ασφαλείς, δημιουργούμε απελευθέρωση και κάθαρση στο συναισθηματικό σώμα.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θα υπάρχει διαδικτυακή Υποστήριξη των μαθητών για 4 μήνες μετά τη λήξη του εκπαιδευτικού. Ερωτήσεις, απορίες, αλλά και Yin μαθήματα από την Μπέτυ Παπαδοπούλου και από τους μαθητές του εκπαιδευτικού θα οργανώνονται σε εβδομαδιαία βάση. Η παρακολούθηση τους είναι προαιρετική.

 

Το εκπαιδευτικό στην Yin Yoga θα πραγματοποιηθεί στο Spiti Yoga υπό την καθοδήγηση της Μπέτυς Παπαδοπούλου. Οι προγραμματισμένες συναντήσεις (υποχρεωτική παρακολούθηση) θα γίνουν τα Σαββατοκύριακα 7-8/1/23, 21-22/1/23 και 4-5/2/23 και (προαιρετική παρακολούθηση για όσους δουλεύουν ή έρχονται από μακριά) τις Παρασκευές 20/1/23 και 3/2/23 (20.00 – 22.00). Το κόστος της εκπαίδευσης Yin yoga είναι 600 Ευρώ (ή 550 Ευρώ για early bird εγγραφές έως τις 20/11). Μετά την ολοκλήρωση δίνεται Πιστοποίηση Yin yoga (50h). Για κρατήσεις θέσεων και απορίες, μιλήστε μαζί μας!

Η καρδιά είναι ένα απίστευτο όργανο του σώματός μας. Λειτουργεί είτε ως το μεγάλο δυναμό του ατομικού μας ηλεκτρομαγνητικού πεδίου είτε ως διανομέας αίματος στο ανθρώπινο σώμα. Μπορεί να θεωρηθεί ως το υπομόχλιο / το κεντρικό σημείο των σωματικών συναρτήσεων. Συνδέεται με τα συναισθήματα, την ευαλωτότητα και τις τραυματικές μας εμπειρίες. Είναι συνυφασμένη με την κινητήρια δύναμη της αυτο-ανάπτυξης και του θάρρους.

 

Σας προσκαλούμε σε αυτό το σεμινάριο να ανακαλύψετε αυτές τις ιδιότητες της καρδιάς και να ξετυλίξετε την καρδιά ως τη σημαντική σύνδεση μεταξύ της σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής κατάστασης του ανθρώπου. Θα μάθουμε πώς μπορούμε να προετοιμάσουμε σωστά την περιοχή της καρδιάς καθώς και το υπόλοιπο σώμα ώστε να πετύχουμε την απόλυτη απελευθέρωση του οργάνου της καρδιάς από σωματικές ή συναισθηματικές συμφύσεις. Τέλος ανακαλύπτουμε πώς να ενσωματώσουμε τις τεχνικές που θα μάθουμε στη ροή μιας θεραπείας thai massage.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε λάτρεις της μάλαξης με κάποια μικρή εμπειρία˙ σε κοινούς θνητούς που πονάνε πού και πού˙ σε οποιονδήποτε επιθυμεί να περάσει ένα ξεχωριστό σαββατοκύριακο γεμάτο θεωρητική γνώση και βιωματική εμπειρία.

 

Το σεμινάριο Thai yoga massage – Αγγίζοντας την καρδιά θα πραγματοποιηθεί στο Spiti Yoga υπό την καθοδήγηση του Βαγγέλη Βάρη στις 1-2/4/23 (Σάββατο 3-9μμ & Κυριακή 10-4μμ). Η διάρκειά του είναι 12 ώρες και το κόστος 100 ευρώ. Για κρατήσεις θέσεων και απορίες, μιλήστε μαζί μας!

Subscibe here for our newsletter!

Thanks for your subscription!